Diverse

Toma Peştereanu reface baia pentru oi din Costeşti. Investiţia se va ridica la aproape 100.000 de lei

142Vizualizari
Potrivit primarului Toma Peştereanu, la Costeşti, au început lucrările de refacere a vechii băi pentru oi, care nu a mai fost funcţională de peste 25 de ani. Aceasta va fi amplasată pe islazul din satul Pietreni, lângă pădure. „Un consilier local care locuieşte chiar în Pietreni, în speţă, Vasile Ilie Ligescu, de la USR, care e şi crescător de oi, a solicitat reconstruirea acestei băi. El a venit cu propunerea, iar eu am fost imediat de acord cu ideea, pentru că este una bună. Mai ales că în satul Pietreni, dar şi în toată localitatea, încă mai sunt mulţi crescători de oi. Baia nu a mai fost funcţională de vreo 25 de ani, dar, înainte de 1989, era foarte populară. Pe vremuri, primăvara sau toamna, oamenii recurgeau periodic la această practică, de a le face oilor un tratament specific, pentru a nu căpăta boli de piele şi a avea apoi alte probleme de sănătate. Metoda aleasă pentru îngrijirea ovinelor consta în faptul că animalele erau trecute printr-un canal cu diferite substanţe menite care aveau rolul de a le dezinfecta blana şi de a le curăţa pielea”, a dezvăluit Toma Peştereanu.
Alesul PSD a explicat apoi şi în ce vor consta lucrările propriu-zise. „În primul rând, se va face un ţarc mare, în interiorul căruia va fi construit un bazin de apă, ca o piscină, din beton, cu o lungime de vreo 6 metri şi o lăţime de 1,5 m. Apoi, se va mai face un culoar în formă de S, pe care oile vor fi conduse până ce vor ajunge la marginea bazinului, unde, împingându-se una pe alta, acestea vor cădea în apa tratată cu substanţe speciale. Ulterior, animalele vor ieşi din bazin pe partea cealaltă, pe o rampă, şi vor ajunge pe o platformă betonată unde îşi vor scutura blana, după care vor părăsi ţarcul. Operaţiunea este repetată cam de două ori pe an”, a adăugat Toma Peştereanu.
Primarul din Costeşti a mai menţionat că investiţia în baia pentru oi este realizată cu bani din bugetul local. „Cheltuielile de amenajare a acestei băi se vor ridica la peste 80.000 de lei, plus TVA. Pe lângă construirea bazinului de apă, a culoarului în formă de S, a rampei de ieşire şi a platformei, care vor fi realitate din beton, investiţia mai presupune realizarea unui ţarc din plasă de fier, dar şi racordarea băii la reţelele de apă şi canalizare. Periodic, vor mai fi alocaţi bani şi pentru achiziţionarea substanţelor cu care oile vor fi deparazitate. De precizat este faptul că oamenii nu vor plăti nicio taxă pentru îngrijirea ovinelor pe care le deţin. În trecut, în Costeşti erau peste 1000 de oi, dar între timp efectivul s-a redus cam la jumătate, pentru că majoritatea oamenilor s-au reprofilat pe creşterea vacilor, iar unii – pe a caprelor. Chiar şi aşa, sunt convins că refacerea vechii băi pentru oi din localitate va fi o investiţie importantă pentru comunitate”, a încheiat Toma Peştereanu.