Handbal

Vâlcea a trăit periculos cu Bera Bera! De la minus 6, la plus 6! Elevele lui Bent Dahl au deja biletele asigurate pentru grupele Ligii Europene

534Vizualizari
Sâmbătă, 13 noiembrie, SCM Rm. Vâlcea a debutat în Liga Europeană, aşa cum a fost rebranduită Cupa EHF din sezonul 2020-2021. Gruparea antrenată acum de norvegianul Bent Dahl a înfruntat-o, pe teren propriu, în prima manşă din turul 3 al competiţiei, pe Super Amara Bera Bera, campioana Spaniei din ultimele două sezoane. Deşi a suferit foarte mult în prima repriză, iar apoi şi puţin timp după pauză, Vâlcea a izbutit să-şi treacă în cont un succes lejer, cu 34-28 (după ce ibericele s-au aflat însă în avantaj după primele 30 de minute de joc, 16-13). Diferenţa de goluri este aceeaşi cu care SCM a câştigat în urmă cu exact opt luni, mai precis pe 13 martie, în ultimul meci oficial jucat pe plan internaţional (victoria cu 27-21 în deplasare, în faţa echipei CSM Bucureşti, din optimile Ligii Campionilor). Având în vedere individualităţile din loturile celor două combatante, Vâlcea are deja asigurate biletele pentru grupele Ligii Europene, fiind imposibil de crezut că va ceda mai drastic în manşa retur, de la San Sebastian.

În prima repriză, Super Amara Bera Bera a condus de două ori cu şase „boabe” diferenţă: 7-1 şi 12-6

Fără susţinerea spectatorilor (din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de Covid-19), vâlcencele au început foarte prost partida din week-end-ul trecut, iar în minutul 9 erau conduse uluitor, cu şase goluri diferenţă: 1-7!!! Antrenorul Bent Dahl a simţit jocul prost al defensivei şi a făcut o mutare de geniu, introducând-o între buturi pe Isabell Roch, în locul Dacianei Hosu. Iar portăriţa germană avea să fie până la urmă cheia victoriei, prin numeroase parade pe care le-a reuşit de-a lungul meciului (13 intervenţii salvatoare, procentaj de 39 %).
Pe final de repriză, SCM a avut o revenire fantastică, iar de la 6-12 a restabilit egalitatea (12-12, în minutul 26). Din păcate, „municipalele” au încasat apoi, ca în curtea şcolii, patru goluri consecutiv, iar Super Amara Bera Bera s-a desprins la 16-12 (în minutul 28). Vâlcea a marcat ultima „boabă” a reprizei, astfel că ibericele au intrat la vestiare cu un plus de trei goluri (16-13).

În ultimele cinci minute de joc, SCM Rm. Vâlcea a avut şi un plus de şapte goluri: 32-25, 33-26 şi 34-27

Era evident însă că echipa pregătită de Bent Dahl se afla pe un trend pozitiv, care a ajutat-o să răstoarne soarta partidei în favoarea sa după pauză. Adversarele au mai rezistat la conducere doar până în minutul 38, când campioana Spaniei avea 19-18. SCM a trecut prima oară în avantaj pe tabela de marcaj în minutul 42, printr-un gol semnat de Asma Elghaoui (20-19), iar apoi Iryna Glibko a înscris din „7 metri”, pentru 21-19 (în minutul 43). Mai mult decât atât, după 21-20, Vâlcea a reuşit patru „boabe” la rând, iar scorul a devenit 25-20 (în minutul 47).
După 27-22, Super Amara Bera Bera a mai avut o singură dată puterea să se mai apropie cât de cât periculos, la 27-24 (în minutul 54), moment în care Bent Dahl a solicitat time-out, pentru a le indica elevelor sale sarcinile de joc pentru finalul meciului. Sfaturile norvegianului au fost de bun august, pentru că Vâlcea s-a desprins chiar la şapte goluri (32-25, 33-26 şi 34-27). SCM a avut chiar şansa de a mai avea un atac şi putea câştiga cu opt „boabe”, dar Isabell Roch a greşit o pasă către coechipiera sa, Mireya Gonzalez Alvarez, iar formaţia iberică a pecetluit rezultatul final (34-28), cu două secunde înainte de gongul care a pus capăt partidei.
În acest duel, cele mai multe goluri ale formaţiei vâlcene au fost înscrise de Iryna Glibko (10, din care trei din „7 metri”, capitol la care ucraineanca a avut procentaj de 100 %). În rest, pe lista marcatoarelor şi-au mai trecut numele Asma Elghaoui (8 goluri), Kristina Liscevic (6), Olga Gorshenina (4), Cristina Florică (3), Bobana Klikovac (1), Varvara Levchenko (1) şi Mireya Gonzalez Alvarez (1).