marți, octombrie 20, 2020
Handbal

Vâlcea, debut cu 3 puncte în noul sezon al Ligii Florilor. Elevele lui Pera au jucat contra Craiovei cu gândul la meciul cu Gyor, de sâmbăta aceasta

69Vizualizari
Liga Florilor a demarat în această săptămână, într-o formulă inedită, toate meciurile fiind programate pe 14 şi 15 octombrie în aceeaşi locaţie: Sala „Olimpia”, din Ploieşti. În runda inaugurală, nu s-au disputat însă decât şase partide, din totalul de opt. Aşa cum am mai anunţat, două dintre dueluri au fost decise la „masa verde”, deoarece echipele HC Zalău şi Crişul Chişineu-Criş au spus „pas” competiţiei, în condiţiile în care se confruntă cu numeroase cazuri de Covid-19 în această perioadă. Conform anunţului preşedintelui FRH, Alexandru Dedu, ambele vor pierde cu 10-0, pentru că în formula cu turnee de sală nu pot exista amânări de meciuri.
La turneul de la Ploieşti, SCM Rm. Vâlcea a avut onoarea să închidă runda, meciul cu SCM Craiova fiind programat ultimul, joi seara. Aşa cum era de aşteptat, duelul s-a încheiat cu victoria formaţiei vâlcene, cu scorul de 28-24 (după 14-13, la pauză). Elevele lui Florentin Pera s-au impus fără să forţeze prea mult, fiind probabil cu gândul la partida cu Audi ETO Gyor, din Ungaria, care va avea loc în acest week-end. De altfel, imediat după meciul cu SCM Craiova, vâlcencele s-au îmbarcat în avion şi au plecat spre Gyor, via Viena, unde vor juca sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 19.00.

În prima repriză, Vâlcea s-a desprins la cinci „lungimi” după ce a jucat de două ori la rând în inferioritate

Cele două SCM-uri din Oltenia au mers cap la cap până la 3-3 (în minutul 7). Atunci, chiar şi în condiţiile în care a jucat în inferioritate (după eliminarea Cristinei Florica), Vâlcea a marcat de trei ori consecutiv şi s-a desprins la 6-3 (în minutul 14). Mai mult decât atât – culmea! – după încă o eliminare (de această dată, a Asmei Elghaoui), handbalistele din Sala Traian s-au desprins chiar la 9-4 (în minutul 18).
SCM Craiova a avut o răbufnire de orgoliu şi s-a apropiat relativ repede la o „lungime”, 9-8 şi 10-9 (în minutele 21 şi 23). A urmat o nouă perioadă bună pentru echipa lui Florentin Pera (care a condus cu 12-9 şi 13-10), dar SCM Craiova a reuşit să restabilească iarăşi egalitatea (13-13). Când toate jucătoarele erau gata să plece la vestiare, Kristina Liscevic a prins un şut de senzaţie, de la 9 metri, şi a stabilit scorul pauzei (14-13), într-o fază în care Vâlcea era cu două jucătoare în minus pe teren.

Victoria de la Ploieşti, asemănătoare cu cele pe care Vâlcea le-a obţinut contra Craiovei în sezonul trecut

Partea secundă a început cu un nou gol egalizator al Craiovei (14-14), după care Vâlcea a început să se detaşeze pe tabela de marcaj. Ultima campioană a României s-a desprins la 20-16 (în minutul 42), iar apoi la 22-17 (în minutul 47), astfel că deznodământul meciului era tot mai uşor de ghicit, mai ales că adversarelor le rămânea din ce în ce mai puţin timp la dispoziţie să răstoarne rezultatul. După 23-18 pentru Vâlcea, formaţia din Bănie a reuşit trei goluri consecutiv, iar scorul a devenit 23-21 (în minutul 52), dând impresia că poate reveni totuşi în joc.
Finalul partidei se anunţa a fi unul încins, dar elevele lui Florentin Pera au avut experienţa şi luciditatea necesară pentru a se menţine mereu în avantaj. Vâlcencele s-au desprins la 25-21 (în minutul 55), iar zarurile erau aruncate! De atunci şi până la final, s-a înscris pe rând în ambele porţi, astfel că SCM Rm. Vâlcea impus cu 28-24 şi şi-a adăugat trei puncte importante în cont, după o victorie aproape asemănătoare cu cele pe care le-a obţinut şi în sezonul trecut, când a învins cu 27-23 la Craiova (în tur) şi cu 27-22 în Sala Traian (în retur).

Marta Lopez Herrero a întrecut-o pe final pe Ewgenija Minevskaja şi a fost cea mai bună marcatoare a echipei vâlcene

În duelul cu SCM Craiova, cea mai prolifică jucătoare din tabăra vâlceană a fost Marta Lopez Herrero, care a înscris opt goluri, trei dintre acestea chiar în ultimele 7 minute de joc. Reuşitele din finalul meciului au ajutat-o pe iberică s-o întreacă pe Ewgenija Minevskaja (6), nemţoaica făcând cel mai bun meci de când se află în Sala Traian. Altfel, pe lista marcatoarelor pentru SCM Rm. Vâlcea şi-au mai trecut numele Ann Grete Norgaard (4), Asma Elghaoui (3), Maren Nyland Aardahl (2), Cristina Florica (2), Kristina Liscevic (2) şi Jelena Trifunovic (1).
Sursă foto: Facebook SCM Rm. Vâlcea