duminică, aprilie 11, 2021
Sporturi

Vâlcea, locul 2 pe țară, la sume alocate sportului, după București. Rezultatul? Performanțe aproape zero!

185Vizualizari
GSP a publicat, de curând, un articol amplu cu privire la sumele alocate din bugetul statului (adică, de administrații locale și județene) pentru sprijinirea sportului. Și, desi pare greu de crezut, Vâlcea ocupă locul 2 la nivel national, după București.
„În 2019, statul a cheltuit pentru sport o jumătate de miliard de euro, fără nicio strategie coerentă. Sportul nu este o prioritate națională, ci un demers la cheremul politicienilor. În afara Ilfovului, județul care răstoarnă cel mai mult, raportat la dimensiunea populației și banii băgați în sport, este Vâlcea. Vâlcea e abia pe locul 26 ca populație, nici nu atinge 400 de mii de locuitori, dar a băgat 6 milioane de euro în sport. Adică, 74 de lei pe persoană”, a scris gsp.ro.
La prima vedere, situația ar trebui să ne bucure, de vreme ce orice investiție în sport trebuie să atragă și rezultate mai bune. Doar că acestea cam lipsesc! Adică, autoritățile locale și județene au alocat 6 milioane de euro sportului, care nu prea răzbește în prima linie. Cu o singură excepție, echipa de handbal SCM Rm. Vâlcea, ale cărei rezultate sunt, de departe, cele mai reprezentative, dovadă fiind şi titlul cucerit chiar în 2019. În rest, avem trei echipe de fotbal în Liga a III-a și niciuna în primele două divizii naționale. Iar la celelalte sporturi de echipă stăm mult mai prost sau nu mai existăm deloc.
Ideea e că sumele alocate sportului nu sunt însoțite de o strategie pe termen lung, ci au, de cele mai multe ori, doar caracter politic, electoral. Iar asta se vede cu ochiul liber!
Sursă foto: SCM Rm. Vâlcea