Fotbal Național

Vasile Ilinca şi-a adus aminte de vechiul sistemul competiţional din Liga a III-a, cu patru serii de câte 20 de echipe. „Timp de cinci sezoane, când eram la Minerul Berbeşti, am jucat câte 38 de meciuri pe sezon!”

1.17KVizualizari
Din cauza pandemiei, FRF a stabilit un nou sistem competiţional pentru ultimul eşalon naţional, cu zece serii de câte 10 echipe. Vasile Ilinca, antrenorul liderei incontestabile a Ligii a IV-a, Cozia Călimăneşti, şi-a adus aminte de vechea formulă organizatorică de la începutul anilor ’90.
„Din 100 de echipe, promovează în Liga a II-a doar cinci, adică, foarte puţine. Poate că era mai bine dacă ar fi fost alcătuite doar cinci serii de câte 18 formaţii, în speţă, cu 10 grupări mai puţin în total, faţă de acum, ceea ce nu era o scădere semnificativă. La final, câştigătoarele fiecărei serii ar fi urmat să promoveze direct în Liga a II-a, fără a se mai juca play-off şi play-out. În total, ar fi fost vorba de 34 de etape, iar campionatul era mult mai interesant. De exemplu, nu ar mai fi jucat CSM Slatina şi Viitorul Dăeşti de şapte ori într-un sezon, ca să se afle cine promovează! Dacă ar fi fost serii mai puţine, era şi o altă reprezentativitate a judeţelor, s-ar fi întâlnit mai multe echipe aspirante la promovare şi trebuia să te lupţi tot timpul pentru locul 1”, a precizat Vasile Ilinca.
Tehnicianul de la Cozia Călimăneşti şi-a adus aminte că, la începutul anilor ’90, când încă era jucător în activitate, a existat un asemenea sistem competiţional în Liga a III-a, cu patru serii de câte 20 de echipe. „La vremea respectivă, ultimului eşalon i se spunea Divizia B, primele două fiind Divizia Naţională şi Divizia A, în care jucau 80 de echipe, împărţite în patru serii. Timp de cinci ani, în speţă, din 1994 şi până în 1999, când eram jucător la Minerul Berbeşti, am evoluat într-o serie cu 20 de participante şi 38 de meciuri pe sezon, iar primele clasate promovau direct. Era un campionat infernal, se juca tare din prima şi până în ultima etapă! E evident că acel sistem competiţional clasic era mult mai frumos, în loc să te întâlneşti de şapte ori unul cu altul, cu meciuri puţine atât în sezonul regulat, cât şi în play-off / play-out. De exemplu, e chiar foarte ciudat ca în play-off să joci tur-retur-tur, iar apoi să te înfrunţi de alte două ori la baraj. Asta după ce ai jucat deja două meciuri directe în sezonul regulat! Parcă e baschet!”, a încheiat Vasile Ilinca.